Воскресенье, 19.05.2024, 04:02
Приветствую Вас, Гость | RSS
Меню сайта
Главная » 2012 » Октябрь » 26 » Як на дільницях голоси українців рахуватимуть
20:11
Як на дільницях голоси українців рахуватимуть

     Після того, як 28 жовтня о 20:00 двері дільниць для голосування для виборців закриються, для членів дільниць почнеться чи не найважчих етапів роботи – підрахунок голосів. Як він відбуватиметься, читайте далі.

     Порядок підрахунку голосів на виборах 28 жовтня визначається Законом України «Про вибори народних депутатів України» та постановою Центральної виборчої комісії від 20.09.12 р. № 1004 «Про Роз'яснення щодо порядку підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці та складення протоколів дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці після закінчення голосування на виборах народних депутатів України».

     Отже, перед початком підрахунку голосів члени ДВК під керівництвом голови комісії або його заступника:

- зсувають столи і розставляють стільці у місці, призначеному для підрахунку голосів, створюючи комфортну робочу обстановку;
- забезпечують кандидатам у депутати, їх довіреним особам, уповноваженим особам партій, офіційним спостерігачам, представникам засобів масової інформації місця для спостереження за підрахунком голосів виборців;
- розставляють на столи таблички, що мають з обох боків назви партій, прізвища кандидатів, та таблички з написом «Недійсні у загальнодержавному окрузі», «Недійсні в одномандатному окрузі». На місця, позначені цими табличками, члени комісії будуть розкладати виборчі бюлетені, які вони будуть виймати (висипати) зі скриньок.

     Невідкладно після закінчення голосування ДВК передає до ОВК попередні відомості про кількість виборців, внесених до списку виборців на виборчій дільниці на момент закінчення голосування, та кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені на виборчій дільниці на момент закінчення голосування.

     Засідання починається відразу після закінчення голосування, проводиться без перерви і закінчується після складення та підписання відповідних протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці як в одномандатному, так і в загальнодержавному виборчих округах.

     На час проведення засідання ДВК доручає ведення протоколу засідання виборчої комісії заступнику голови або іншому члену комісії. Секретар на цьому засіданні вносить відомості до протоколу про підрахунок голосів виборців.

     Якщо під час проведення голосування до ДВК надходили заяви, скарги стосовно порушень, що мали місце під час проведення голосування на виборчій дільниці, ДВК розглядає їх на початку засідання до початку підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці.

Робота зі списками виборців

     Перш за все, ДВК на підставі списку виборців встановлює кількість виборців на дільниці відповідно до списку виборців. Кожен член ДВК, відповідальний за роботу зі списком виборців, підраховує та вносить на кожен отриманий ним аркуш списку виборців такі відомості по кожному аркушу окремо:

• кількість виборців, внесених у список виборців, на момент закінчення голосування;

• кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені у приміщенні для голосування (за підписами виборців у списку виборців);
• кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені за місцем перебування (за відміткою «голосував за місцем перебування»).
Після внесення відомостей член ДВК підписує кожен аркуш списку виборців, підсумовує відповідні дані з усіх отриманих ним аркушів списку виборців і передає їх та сумарні відомості по цих аркушах голові виборчої комісії. Голова та секретар дільничної виборчої комісії підсумовують зазначені відомості, оголошують їх та вносять на останню сторінку списку виборців.

     Секретар ДВК закриває список шляхом закреслення незаповнених граф. Список виборців підписує голова та секретар ДВК, їх підписи скріплюються печаткою.

     ДВК на підставі списку виборців встановлює кількість виборців на виборчій дільниці. Секретар (секретар засідання) виборчої комісії вносить до протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та одномандатному окрузі дані щодо:

- кількості виборців на виборчій дільниці (на підставі списку виборців);
- кількість виборців, включених до витягу зі списку (на підставі порівняння списку виборців та витягу зі списку для голосування за місцем перебування виборця);
- кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені для голосування у загальнодержавному та одномандатному округах у приміщенні для голосування (за підписами виборців у списках виборців);
- кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені для голосування у загальнодержавному та одномандатному округах за місцем перебування (за підписами виборців у витягу).

     Список виборців та доданий до нього витяг зі списку для голосування за місцем перебування виборців (разом із заявами виборців, довідками медичних установ та відповідними рішеннями ДВК), запаковуються в один паперовий пакет. Пакет заклеюється, на ньому зазначається позначення округу (загальнодержавний та одномандатний), номер одномандатного округу, номер виборчої дільниці, дата і час пакування, робиться напис «Список виборців», ставляться підписи всіх присутніх членів ДВК та печатка комісії.

     До запакування списку виборців необхідно виписати відомості про виборців, включених чи виключених з нього, а також про виборців, щодо яких до уточненого списку були внесені зміни. ДВК повинна передати їх до органу ведення реєстру не пізніш як на третій день після оприлюднення результатів виборів.

Опрацювання невикористаних виборчих бюлетенів

     Після завершення роботи із списком виборців ДВК опрацьовує невикористані виборчі бюлетені та контрольні талони.

З моменту початку роботи з виборчими бюлетенями при підрахунку голосів виборців членам ДВК забороняється користуватися ручками, іншими засобами для письма. Ця заборона не стосується голови ДВК, члена ДВК який веде протокол засідання, секретаря ДВК, який вносить відомості до протоколів про підрахунок голосів виборців.

      Кожен член ДВК, який видавав виборчі бюлетені виборцям, почергово публічно (вголос) перераховує невикористані виборчі бюлетені окремо для голосування у загальнодержавному окрузі та одномандатному окрузі, що залишилися у нього, у тому числі бюлетені, невірно заповнені виборцем і повернуті члену комісії для обміну на інший виборчий бюлетень, про що складався відповідний акт та передає їх голові (головуючому на засіданні) ДВК. При цьому невірно заповнений виборцем і повернутий члену комісії для обміну на інший виборчий бюлетень передається разом з його контрольним талоном.

     При цьому перевіряється, чи дорівнює кількість виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та одномандатному окрузі, які були отримані цим членом комісії, сумі кількостей виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та одномандатному окрузі, які у нього залишилися (невикористаних), та виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та одномандатному окрузі, виданих виборцям.

     Голова (головуючий на засіданні) ДВК підсумовує кількість невикористаних виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та одномандатному окрузі та оголошує їх окремо.

     За необхідності або на вимогу членів комісії невикористані виборчі бюлетені можуть бути повторно перераховані, але до моменту занесення даних про кількість таких бюлетенів до відповідних протоколів.

      Кількість невикористаних виборчих бюлетенів окремо для голосування у загальнодержавному окрузі та одномандатному окрузі заноситься секретарем (секретарем засідання) ДВК до відповідного протоколу.

     Невикористані виборчі бюлетені погашаються шляхом відокремлення правого нижнього кута виборчого бюлетеня. Погашені невикористані бюлетені разом з виборчими бюлетенями, невірно заповненими виборцем і повернутими члену комісії для обміну на інший виборчий, запаковуються у різні пакети, на яких робиться напис «Невикористані виборчі бюлетені для голосування у загальнодержавному окрузі» або «Невикористані виборчі бюлетені для голосування в одномандатному окрузі».

Опрацювання контрольних талонів

     Кожен член ДВК, який видавав виборцям виборчі бюлетені, почергово публічно перераховує контрольні талони виданих виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному та одномандатному округах, передає їх голові ДВК.

     Голова ДВК:

- зазначає встановлену кількість контрольних талонів виданих бюлетенів для голосування у загальнодержавному та одномандатному округах кожним членом ДВК у відомості видачі виборчих бюлетенів;

- підсумовує загальну кількість контрольних талонів виданих виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному та одномандатному округах (окремо);

- оголошує її окремо по загальнодержавному та одномандатному округах.

     За необхідності або на вимогу членів ДВК, контрольні талони можуть бути повторно перераховані. При цьому перерахунок провадить один член ДВК, інші спостерігають за перерахунком.

     ДВК перевіряє, чи дорівнює загальна кількість контрольних талонів виданих виборчих бюлетенів окремо для голосування у загальнодержавному окрузі та одномандатному окрузі сумі кількостей виборців, які отримали виборчі бюлетені для голосування у загальнодержавному окрузі та одномандатному окрузі у приміщенні для голосування та за місцем перебування.

     У разі збігу зазначених кількостей голова (головуючий на засіданні) ДВК оголошує їх як кількість виборців, що отримали виборчі бюлетені для голосування у загальнодержавному окрузі та одномандатному окрузі.

     У разі невідповідності зазначених кількостей комісія складає про це акт із зазначенням ймовірної причини такої невідповідності.

     Після цього ДВК приймає рішення щодо встановлення кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені для голосування у загальнодержавному окрузі та одномандатному окрузі. Ця кількість оголошується головою (головуючим на засіданні) ДВК. Секретар (секретар засідання) ДВК заносить оголошену кількість до відповідного протоколу ДВК про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному в одномандатному окрузі.

     Контрольні талони виданих виборчих бюлетенів запаковуються окремо у різні пакети у порядку, на яких робляться написи «Контрольні талони виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі» та «Контрольні талони виборчих бюлетенів для голосування в одномандатному окрузі».

Після цього ДВК перевіряє, чи дорівнює кількість виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та одномандатному окрузі, одержаних ДВК, відповідно сумі кількостей невикористаних виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та одномандатному окрузі та кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені.

     У разі невідповідності таких даних дільнична виборча комісія складає про це акт із зазначенням встановленої рішенням ДВК причини такої розбіжності.

Розкриття виборчих скриньок

     Наступним кроком у підрахунку голосів виборців є перевірка цілісності пломб або печаток на виборчих скриньках.
У разі виявлення на виборчих скриньках пошкоджень пломб або печаток чи інших пошкоджень, які порушують цілісність виборчої скриньки, дільнична виборча комісія складає про це акт із зазначенням характеру виявлених пошкоджень.

     Виборчі скриньки відкриваються в такій послідовності:

1) переносні що використовувались для голосування за місцем перебування виборця;
2) стаціонарні, що використовувались у приміщення для голосування;
3) з пошкодженими пломбами/печатками, іншими пошкодженнями (у разі їх наявності).

     При відкритті непошкодженої виборчої скриньки її вміст висипається на стіл, за яким розміщуються члени ДВК. Виборчі бюлетені з пошкодженої виборчої скриньки виймаються по одному без їх перемішування. ДВК підраховує кількість виборчих бюлетенів, що є у цій виборчій скриньці, окремо для голосування у загальнодержавному окрузі та одномандатному окрузі. При цьому перевіряється наявність у цій виборчій скриньці контрольного листа (у переносній виборчій скриньці — контрольних листів), який повинен бути вийнятий останнім.

     Виборчі бюлетені для голосування по загальнодержавному округу і виборчі бюлетені для голосування по одномандатному округу відокремлюються одні від одних.

     Член ДВК (визначений комісією) рахує вголос виборчі бюлетені, інші члени комісії та присутні на засіданні спостерігають за процесом.

     Перевіряється наявність контрольного листа (двох у переносній виборчій скриньці).

     У разі виявлення в скриньці більше виборчих бюлетенів ДВК складає акт із зазначенням кількості виявлених бюлетенів.

     Усі виявлені у виборчих скриньках предмети, що не є виборчими бюлетенями встановленої форми, складаються окремо і не підраховуються. До предметів відносять і контрольні листи. У разі виникнення сумнівів, чи є предмет виборчим бюлетенем, ДВК вирішує це питання шляхом голосування. При цьому кожен член ДВК має право особисто оглянути предмет. На час його огляду підрахунок виборчих бюлетенів припиняється.

     У разі відсутності у виборчій скриньці контрольного листа (у переносній виборчій скриньці — контрольних листів) ДВК складає акт, в якому зазначає кількість виборчих бюлетенів окремо для голосування у загальнодержавному окрузі та одномандатному окрузі, що знаходяться у цій виборчій скриньці.

     Зазначені виборчі бюлетені не підлягають врахуванню, окремо по загальнодержавному округу та одномандатному округу, при встановленні загальної кількості виборців, які взяли участь у голосуванні, та при підрахунку голосів виборців.

     У разі виникнення сумнівів у членів ДВК щодо достовірності контрольного листа та в інших сумнівних ситуаціях ДВК приймає шляхом голосування рішення щодо визнання виборчих бюлетенів, що знаходилися у виборчій скриньці, такими, що не підлягають урахуванню при встановленні загальної кількості виборців, які взяли участь у голосуванні, та при підрахунку голосів виборців. Відповідне рішення та результати голосування фіксуються у протоколі засідання ДВК.

     Виявлені у виборчих скриньках виборчі бюлетені, на яких вказані позначення виборчого округу (загальнодержавний чи одномандатний), номер одномандатного виборчого округу, номер виборчої дільниці не відповідають номерам відповідної виборчої дільниці, відповідного виборчого округу, а також виборчі бюлетені, на яких відсутній відтиск печатки цієї ДВК або наявний відтиск печатки іншої ДВК чи будь-якої іншої печатки, вважаються такими, що не підлягають врахуванню, окремо по загальнодержавному округу та одномандатному округу, при встановленні загальної кількості виборців, які взяли участь у голосуванні, та при підрахунку голосів.

      Загальна кількість виборчих бюлетенів окремо для голосування у загальнодержавному окрузі та одномандатному окрузі, що не підлягають врахуванню при встановленні загальної кількості виборців, які взяли участь у голосуванні, та при підрахунку голосів виборців відповідно у загальнодержавному та одномандатному округах, оголошується головою (головуючим на засіданні) ДВК.

     Оголошену кількість виборчих бюлетенів секретар (секретар засідання) ДВК вносить відповідно до відповідного протоколу ДВК про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці.

     Виборчі бюлетені, що не підлягають врахуванню при встановленні загальної кількості виборців, які взяли участь у голосуванні, та при підрахунку голосів виборців запаковуються окремо у різні пакети, на яких робляться написи «Виборчі бюлетені, що не підлягають врахуванню по загальнодержавному округу» та «Виборчі бюлетені, що не підлягають врахуванню по одномандатному округу».

     Предмети, що не є виборчими бюлетенями, та контрольні листи запаковуються в один пакет, на якому робиться напис «Предмети».

     Голова (головуючий на засіданні) підсумовує та оголошує окремо по стаціонарних та переносних виборчих скриньках загальну кількість виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та одномандатному окрузі, що підлягають врахуванню, а секретар (секретар засідання) ДВК вносить цю кількість до відповідних протоколів.

      Кількість виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному та одномандатному округах, що підлягають врахуванню, виявлених у всіх виборчих скриньках (переносних та стаціонарних), оголошується головою (головуючим на засіданні) та заноситься секретарем (секретарем засідання) ДВК відповідно до відповідного протоколу ДВК про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці.

Після цього виборчі бюлетені для голосування у загальнодержавному окрузі розкладаються на місця, позначені окремими табличками, що містять з обох боків назву політичної партії — суб'єкта виборчого процесу, напис «Недійсні у загальнодержавному окрузі».

     Після цього розкладаються виборчі бюлетені для голосування в одномандатному окрузі на місця, позначені окремими табличками, що містять з обох боків прізвище та ініціали кандидата у народні депутати України, зазначеного у виборчому бюлетені для голосування у відповідному одномандатному окрузі, напис «Недійсні в одномандатному окрузі».

     При розкладанні виборчих бюлетенів визначений ДВК член цієї комісії показує кожний виборчий бюлетень усім членам ДВК, виголошуючи результат волевиявлення виборця.

     У разі виникнення сумнівів у членів виборчої комісії щодо змісту виборчого бюлетеня виборча комісія вирішує це питання шляхом голосування. При цьому кожен член виборчої комісії має право особисто оглянути виборчий бюлетень. На час огляду виборчого бюлетеня робота з іншими виборчими бюлетенями припиняється.

Недійсним вважається виборчий бюлетень:

- до якого не внесено зміни у зв'язку з рішенням ЦВК про скасування реєстрації кандидата (кандидатів) у депутати або до якого внесено зміни без рішення ЦВК чи внесені зміни, що не відповідають рішенню ЦВК (у разі виявлення таких виборчих бюлетенів у скриньці);
- якщо зроблено більш як одну позначку навпроти назв політичних партій або прізвищ кандидатів у депутати;
- якщо не поставлено жодної позначки;
- якщо не відокремлено контрольний талон виборчого бюлетеня;
- якщо неможливо з інших причин встановити зміст волевиявлення виборця.

     Недійсні виборчі бюлетені підраховуються окремо по загальнодержавному округу та одномандатному округу. Кількість недійсних виборчих бюлетенів оголошується головою (головуючим на засіданні) ДВК і заноситься секретарем (секретарем засідання) виборчої комісії відповідно до відповідного протоколу ДВК про підрахунок голосів виборців на виборців на виборчій дільниці.

     Недійсні виборчі бюлетені запаковуються окремо в різні пакети, на яких робляться написи «Недійсні виборчі бюлетені для голосування у загальнодержавному окрузі» або «Недійсні виборчі бюлетені для голосування в одномандатному окрузі».

     ДВК окремо підраховує кількість голосів виборців, поданих за кандидатів у депутати, включених до виборчого списку кожної політичної партії у загальнодержавному окрузі, та кількість голосів виборців, поданих за кожного кандидата у депутати в одномандатному окрузі.

     Під час підрахунку голосів кожен член комісії має право перевірити або перерахувати відповідні виборчі бюлетені.

     Результати підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі та в одномандатному окрузі оголошуються головою (головуючим на засіданні) ДВК і заносяться секретарем (секретарем засідання) відповідно до відповідного протоколу ДВК.


За матеріалами газети «Місцеве самоврядування» (№10 (34) жовтень, 2012).


Просмотров: 843 | Добавил: zakon | Рейтинг: 0.0/0