Воскресенье, 19.05.2024, 02:52
Приветствую Вас, Гость | RSS
Меню сайта
Главная » 2012 » Октябрь » 22 » Нардепи продовжать мораторій на продаж сільгоспугідь
19:18
Нардепи продовжать мораторій на продаж сільгоспугідь

     16 жовтня в першому читанні парламент ухвалив законопроект про продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення. Адже з наступного року така заборона мала припинити дію.

     Тепер, аби щороку не продовжувати дію мораторію, нардепи ухвалили, що заборона на купівлю-продаж земель сільскогосподарського призначення діятиме до набрання чинності законом про обіг сільськогосподарських земель.

Водночас, як запевнив голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, такий акт не буде прийнятий до 2013 року. «Ті люди, які зараз роздмухують інформацію про те, що після виборів буде прийнято закон про обіг сільгоспземлі, обманюють вас. Ніяких рішень в найближчому майбутньому не буде, це узгоджена позиція всієї вертикалі влади», — наголосив він.

     При цьому нардеп не виключає, що питання про введення ринку землі може бути винесене на загальнонаціональний референдум.

     Узагалі, за прогнозами О.Єфремова, ринок землі в Україні може бути введений лише через 1—3 роки.

     Водночас того ж дня парламент продовжив формування органів Державного земельного банку, призначивши 5 членів до його наглядової ради. Адже вже з 3 жовтня діє відповідний закон, який визначає порядок формування статутного капіталу цієї установи. Саме Держзембанк матиме можливість здійснювати операції із земельними ділянками та майновими правами на них. Банк видаватиме й кредити сільгосппідприємствам під заставу земельних ділянок.

     Звісно, представники опозиції та комуністи вбачають у новій установі інструмент для скуповування земель українськими олігархами як засобу для вигідного вкладення своїх капіталів. Щоправда, експерти ринку відзначають, що й за наявності мораторію наразі використовуються різноманітні корупційні схеми, які уможливлюють перехід права власності на земельні ділянки. При цьому селяни втрачають значну частину вартості своєї ділянки через відсутність реального ринку землі.

До того ж аграрії змушені отримувати комерційні кредити, які принаймні удвічі дорожчі, ніж ті, які пропонуватиме Держзембанк. Це, у свою чергу, знизить ризик неповернення кредитів та застосування процедури стягнення застави.

     Очевидно, що питання стосовно продовження дії мораторію на продаж сільгоспугідь буде вирішуватися парламентом вже після дня голосування. Однак ухвалювати закон про обіг земель сільгосппризначення доведеться вже наступному парламенту. Причому без нього Держзембанк не зможе повною мірою виконувати покладені на нього функції. Тож у будь-якому разі цей акт має з’явитися наступного року (з огляду на перший варіант проекту про мораторій — не пізніше липня 2013-го). Проте, очевидно, наступного року буму на ринку землі очікувати не варто. Адже сама можливість продажу не тотожна пропозиції. І більшість селян навряд чи мають нестримну жагу розпрощатися зі своєю власністю.



джерело: http://zib.com.ua
Просмотров: 638 | Добавил: zakon | Рейтинг: 0.0/0