Воскресенье, 19.05.2024, 02:46
Приветствую Вас, Гость | RSS
Меню сайта
Главная » 2012 » Октябрь » 24 » Представника Google заарештували за відмову видалити образливі ролики
09:58
Представника Google заарештували за відмову видалити образливі ролики

У той час як увесь світ уважно стежив за подіями, викликаними появою в Інтернеті антиісламського фільму «Невинність мусульман», у Бразилії розгорівся скандал через образливі ролики. Там не спалювали посольства й не блокували YouTube, але голову місцевого підрозділу Google фактично змусили видалити з відеохостингу спірні матеріали.

     Бразильський суд, що займається справами про порушення закону про вибори, видав ордер на арешт керівника бразильського представництва компанії Google в цій країні Фабіо-Жозе-Сильви Коельйо за відмову видалити два відеоролики, які, мовляв, ображають кандидата в мери міста Кампо-Гранде Алсідеса Берналя. У роликах, як випливає з судових документів, А.Берналя звинувачують в заохоченнях до абортів, пияцтві, побитті неповнолітніх, незаконному збагаченні й презирстві до малозабезпечених людей. Виборча комісія зійшлася на тому, що ці відеоматеріали порушують закон 1965 року, який забороняє в ході передвиборної агітації ображати інших кандидатів, і звернулася до суду.

     Суд став на сторону комісії й зобов’язав Google видалити образливі ролики. При цьому також передбачалося на добу закрити доступ до відеохостингу на території міста Кампо-Гранде або всього штату. Компанія оскаржила це рішення, наполягаючи на тому, що вона не несе відповідальності за розміщені користувачами матеріали, але наступного дня голова бразильського Google був заарештований за невиконання вимог влади.

     Поліція допитала менеджера компанії, з’ясовуючи, чому він проігнорував розпорядження, і відпустила, взявши зобов’язання з’явитися до суду. Після цього Ф.Коельйо заявив: він засмучений тим, що Google не мав можливості довести — ролики були законним проявом свободи слова й повинні були залишатися доступними жителям Бразилії. Але компанія все ж виконала вимоги суду.

     Правда, як повідомляє Reuters з посиланням на слова Ф.Коельйо, автори відеороликів самі «жартома» видалили заборонені матеріали. Менеджер назвав це ще одним прикладом того, як залякування впливає на свободу слова

       Стурбованість Ф.Коельйо обмеженням свободи слова в Мережі можна зрозуміти. В середині вересня в компанії вже були неприємності в бразильському штаті, Параїба, через відмову видалити ролик, в якому одного з кандидатів у мери називали ослом. Тоді суд навіть устиг заарештувати одного з топ-менеджерів представництва Google. Правда, через кілька днів інший суд скасував ордер на арешт, вказавши, що Google не є автором ролика й не може нести відповідальності за його зміст.

       Те, з яким завзяттям бразильські суди заарештовують представників найбільшої інтернет-корпорації, не може не насторожувати. Google, звичайно, навряд чи захоче відмовитися від такого великого ринку, але незрозуміло, як довго компанія терпітиме таке ставлення. Врешті-решт, навіть у менш відкритих країнах на зразок Афганістану або Пакистану не переходять на особистості — там у подібних випадках просто відключають увесь YouTube силами власних провайдерів.

Ну а в Бразилії суд дав Google 10 днів наблокування скандального фільму «Невинність мусульман». І навряд чи хтось стане слухати представників компанії, якщо ті захочуть довести, що при розміщенні фільму не були порушені правила сервісу. Заарештують, та й по всьому.


джерело: http://zib.com.ua

Просмотров: 482 | Добавил: zakon | Рейтинг: 0.0/0