Воскресенье, 19.05.2024, 00:43
Приветствую Вас, Гость | RSS
Меню сайта
Главная » 2012 » Декабрь » 8 » Збір до Пенсійного фонду справлятиметься лише при першій реєстрації автомобіля
01:31
Збір до Пенсійного фонду справлятиметься лише при першій реєстрації автомобіля

3 грудня починає діяти закон, який має здешевити та спростити процедуру відчуження й реєстрації транспортних засобів. Так, законотворці відмінили сплату збору на обов’язкове державне пенсійне страхування при другій реєстрації автомобіля. Разом з тим подорожчає перша реєстрація коштовних авто.

     Перепродаж спрощено

Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування при відчуженні транспортних засобів»,  який набуває чинності, ухвалений Верховною Радою 2 жовтня цього року. Новації передбачають зміни в Податковому кодексі, декреті КМ «Про державне мито» та законі «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування».

Зокрема, закон відміняє необхідність сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування при другій та наступних реєстраціях транспортного засобу. Однак, аби компенсувати втрати Пенсійного фонду, замість 3% збору, що сплачувалися при кожній реєстрації, тепер установлені вищі його ставки в разі першої реєстрації транспортного засобу в Україні. Тепер їх розмір залежить від автмобіля:

• 3% — якщо вартість транспортного засобу не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму

для праце­здатних осіб, установленого на 1 січня звітного року (на 1 січня 2012 р. він становив 1073 грн.);

• 4% — якщо ціна машин у межах 165—290 прожмінімумів для працездатних осіб;

• 5% — якщо вартість перевищує 290 розмірів вищеназваної величини мінімумів для працездатних осіб.

Ще однією суттєвою новацією закону є зменшення ставки державного мита, що підлягає сплаті при нотаріальному посвідченні договорів відчуження транспортних засобів. Зокрема, у разі посвідчення відповідних договорів на користь одного з подружжя, батьків чи дітей доведеться сплатити лише 1 неоподатковуваний мінімум доходів громадян (17 грн.) замість 1% су­ми договору, а для інших осіб — 5 неоподатковуваних мінімумів (85 грн.) замість 5% від суми договору.

     Оціночні судження

Деякі положення нового закону в частині внесення змін до Податкового кодексу набудуть чинності з 1 січня 2013 року. Так, на майбутнє передбачено скасування необхідності обов’язкового проведення оцінки вартості транспортних засобів при їх продажу або обміні. Зокрема, оцінка проводитиметься за бажанням власника, який на свій розсуд обиратиме одну з підстав для визначення доходу від продажу чи обміну авто при сплаті ПДФО: виходячи з оціночної вартості (при проведенні оцінки його вартості) або виходячи з ціни, вказаної в договорі, що має бути не нижчою середньоринкової вартості такої машини.

При цьому середню вартість на ринку щоквартально визначатимуть у Мінекономрозвитку з урахуванням марки, моделі таких транспортних засобів, року їх випуску, пробігу й аналізу фактичних цін продажу. Такі дані до 10-го числа місяця, наступного за звітним кварталом, оприлюднюватимуться на сайті міністерства.

Таким чином, якщо власник автомобіля не здійснюватиме оцінки відповідного майна, дохід визначатиметься, виходячи з вартості, вказаної в договорі. Якщо ж вона буде нижчою за середньоринкову, саме остання братиметься до уваги при обрахунку податку, що підлягатиме сплаті. У такому разі при посвідченні відповідного договору нотаріус вимагатиме лише наявності документа про сплату ПДФО. Проте у випадку посвідчення договору купівлі-продажу чи міни транспортного засобу, щодо якого проводилась оцінка вартості, нотаріус, окрім підтвердження сплати податку, буде вимагати ще й документ про його оцінку.

У разі отримання машини в спадщину чи дарунок дохід визначається, як і при укладенні договорів купівлі-продажу та міни, тобто виходячи із ціни, що в них зазначена, або із середньоринкової чи оціночної вартості (за вибором нового власника), якщо вказана ціна нижча від середньоринкової. Одначе правила щодо сплати ПДФО з транспортного засобу, отриманого в спадщину чи дарунок, залишилися незмінними. Такий дохід у випадках, передбачених Податковим кодексом, включається до складу загального річного доходу платника податку й зазначається в річній податковій декларації.

Крім того, більше не потрібно сплачувати ПДФО за ставкою 1% від оціночної вартості транспортного засобу в разі продажу чи обміну одного транспортного засобу протягом звітного податкового року. Проте у випадку продажу (обміну) протягом року двох та більше транспортних засобів дохід, отриманий при укладенні таких договорів, як і раніше, підлягає оподаткуванню за ставкою 5% від його вартості,

зазначеної в договорі (але не нижчої від середньоринкової чи оціночної).

Можна зробити висновок, що новації зменшать податковий тиск на власників автомобілів при їх відчуженні та реєстрації, що, у свою чергу, буде стимулювати продавців машин до укладення саме договорів-купівлі продажу, а не оформлення продажу засобу пересування «умовно-законними» способами, наприклад, шляхом видання генеральної довіреності новому власнику.


джерело: zib.com.ua


Просмотров: 1245 | Добавил: zakon | Рейтинг: 5.0/1